Inngredienser
Bearnaise essens
1 dl halv/tørr hvitvin
1/2 dl estragon eddik
1 stor sjalottløk hakket
1 ss estragon krydder
1 ss kjørvel krydder
1 ss hakket timian urt
1/2 lite laurbærblad
Salt og pepper
Saus
3 eggeplommer
1 ss kaldt vann
175 g smør kuttet i biter
et par dråper sitronsaft
litt frisk estragon
Slik gjøres det
Bearnaise essens
Bland alle ingrediensene unntatt salt og pepper i en kasserolle, kok opp og la det koke inn uten lokk ved god varme, til det er igjen 1/3. Smak til med salt og pepper. Ta ut laurbærbladet. La essensen bli nesten kald.
Saus
Pisk eggeplommene sammen med 1 ss kaldt vann, ha det oppi kasserollen og pisk det sammen med den lunkne essensen. La platen stå på svak varme. Rør i eggemassen til den blir tyktflytende.
Tilsett smøret og rør hele tiden. Sausen skal være jevn og glatt og få en konsistens som majones.
Ta sausen av varmen og smak til med litt salt og sitronsaft og litt finhakket estragon. (Eller krydder hvis man ikke får tak i fersk estragon)
Sjekk ut denne også: namme-nam-hollandaissaus/