Nå som vinterfesten settes inn, er det godt med hjemmelaget godis. Marsipan er en yule tradisjon i mange norske hjem, og butikkene bugner av marsipan i alle former og farger. Men hvorfor kjøpe når du enkelt kan lage den selv? Bedre smaker det også – faktisk mye bedre
Her er oppskrift på hjemmelaget marsipan:
2 pakker melis (500 gram)
4 poser mandler (250 gram)
2 eggevitter
Dagen før koker du opp vann i en kasserolle, ta den til side og legg i mandlene og la de trekke i 10 minutter. Hell ut vannet og ta vekk skallet på mandlene og la det ligge til tørk over natten på kjøkkenpapir.
Mal mandlene, ha de i en kjøkkenmaskin sammen med melisen og kjør i et par minutter. Ha i eggevittene og kjør til deigen blir oljete og myk. Så ta den ut på bordet og lag 2 pølser og pakk de inn i aleminuimsfolie.
Oppbevares i kjøleskapet.
Tips: Man kan lage forskjellige figurer og dyppe de i smeltet sjokolade. Sjokoladen bør være 77 – 85 prosent kakao, det er både den beste og den sunneste. Pynt med tørkede frukter,bær, nøtter eller kakestrø.
Litt om marsipanens historie (Kilde: Nidar.no)
Marsipan kom antagelig til Norge via konditorkunsten på 1800-tallet og var i svært mange år kun kjent som et konditorprodukt. Råvarene var edle, og prisen på marsipanproduktene deretter. Til å begynne med var dette produktet forbeholdt de velstående.
Sakte men sikkert fikk imidlertid marsipanen fotfeste blant en bredere andel av befolkningen. Marsipan var rett og slett for godt til å være forbeholdt de få, og vanlige folk begynte å unne seg dette luksusproduktet en gang i blant. Tidlig på 1900-tallet begynte den første industrialiserte marsipanproduksjonen og ganske fort utviklet Norge en unik marsipantradisjon med spesielle figurer til jul og påske. Med dette åpnet en ny verden seg. Fra da av ble marsipanen et ”folkegodteri”, solgt over disk sammen med andre godterier.
Helt fra den spede begynnelse og i mange år fremover var marsipanproduksjonen på Nidar rent håndverk. Hundrevis av ulike påskefigurer så dagens lys den gangen, og ”kolleksjonen” ble gjerne byttet ut fra år til år. På Nidar jobbet mange, mange medarbeidere flittig med å forme og dekorere marsipanfigurene per hånd – om enn i noe mindre grad enn hos de helt ekte konditorene. Påskekyllinger ble omsorgsfullt formet og dekorert. Slik gikk produksjonene til langt utpå 1960-tallet.
Det finnes mange påstander om hvem som laget den første marsipanen og hvordan navnet oppstod. Vi som elsker marsipan er først og fremst opptatt av smaken og opplevelsen. Vi er bare takknemlige for at noen en gang fant på å blande mandler og sukker i rett forhold – og at oppskriften kom til Norge.
Lykke til, og god jule 🙂LagreLagreLagreLagre