Hva kan man gjøre med avocado frukten, jo man spiser kjøttet, man kan lage skåler av skinnet og stenen kan man så. Sjekk ut dette.

Foto: Linn Woodward

Legg stenen i en skål med vann og tannpirker på hver side av stenen så den henger i halvparten av vannet, hvor man så skifter vann annen hver dag, det er lett at det blir slimete og det må bort. Det kan ta ca 5 måneder før stenen knekker i midten og en grønn spire kommer opp.

Så legger man stenen i en plastpotte med jord og la den stå ved et vindu med lys og sol så vil den vokse seg høy. Husk å vann. Lykke til 🙂

Foto: Linn Woodward

Historien om avocadoen

Avokado er et tre som kan bli opp til 20 meter høyt, med spiselig frukt. Aztekerne dyrket planten. I dag dyrkes avokado både i tropiske områder og andre steder over hele verden.

Etymologi og historie

Ordet avokado stammer fra nahuatl-ordet ahuacatl (som også betyr testikkel). Spanjolene endret det til «avocado», et gammelt ord for advokat, men det heter i dag «aguacate» på spansk.

Uttrykket «guacamole» (et meksikansk ord for en avokadobasert dipp) kommer fra nahuatl-ordet «ahuacamolli», som betyr avokadosuppe eller avokadosaus.

I 1519 nevnte spanjolene frukten for første gang i en bok.

Planten

Avokadotreet er eviggrønt og vokser raskt i varme og relativt tørre områder. Treet har mørkegrønne, opptil 40 cm lange blader. De små blomstene er gulgrønne. Etter om lag 10 år begynner treet å bære frukter. De fleste sortene bærer frukt to ganger i året.

Frukten

Avokadofrukten, som botanisk sett er et bær med bare ett frø, er rund til pæreformet, og har en nøtteaktig smak. Det læraktige skallet varierer i farge fra grønt til mørkegrønt. Modne frukter inneholder en stein på størrelse med en golfball. Fruktkjøttet er gulgrønt til gullgult, men fargen endres raskt når fruktkjøttet kommer i kontakt med luft (oksidering).

Frukten man får i butikken er fremdeles hard, og modner etter hvert. Når skallet gir etter for lett trykk, er avokadoen moden nok til videre bruk.

Avokadofrukter modner aldri fullstendig på treet, men faller i hard tilstand ned på bakken, der de raskt modner. Under dyrking blir de harde fruktene høstet så snart de er store nok.

Bruk på kjøkkenet

Skallet er ikke spiselig, men fruktkjøttet rundt steinen er svært næringsrikt. Før frukten spises, deles den i to. Fruktkjøttet kan spises ublandet. Avokado er hovedingrediensen i guacamole.

Næringsinnhold per 100 g

Energi: 221 kcal
Kostfiber: 6,3 g
Karbohydrat: 0,4 g
Fett: 23,5 g
Protein: 1,9 g
Vann: 66 %

En hel middels stor avokado inneholder ca. 21 gram fett. Det meste av dette er imidlertid enumettet fett. Avokado inneholder også 60% mer kalium enn bananer. Den er også rik på B-vitamin, E-vitamin og K-vitamin. Avokadoen har også et høyere fiberinnhold enn noen annen frukt – hvorav 75% uoppløselige og 25% oppløselige fibre.

Avokadoen er rik på kalium, folsyre og vitamin B6. I tillegg inneholder frukten pantotensyre, A- og C-vitaminer, magnesium, kobber, nikotinsyre, jern og sink.

Annen bruk

Allerede aztekerne brukte avokadoolje og andre deler av planten, og i dag brukes avokadoen også til kosmetikk og medikamenter. Avokadotreet brukes også til møbelproduksjon.

Botaniske særtrekk

Barlow og Martin har funnet ut at avokadoplanten har utviklet seg i økologisk forbindelse med store pattedyr (noen av disse er utdødd). Dyra spiste avokadofrukter med den svakt giftige steinen, som senere kom ut med avføringen langt fra morplanten. I dag er det bare menneskene som sprer avokadosteinene.

Foto: Free food photos

Kommentarer

kommentarer