Det kvinnelige kjønnsorgan

Vulva er de ytre kvinnelige kjønnsorganer, altså de ytre og indre kjønnslepper, klitoris og skjedeåpningen.

I dagligtale brukes ordet «vagina» ofte galt for å referere til vulva eller de kvinnelige kjønnsorganene generelt, selv om vagina strengt tatt er en bestemt indre struktur (skjeden) og vulva er bare de ytre kjønnsorganer. Å kalle vulvaen for vagina kan sammenlignes med å kalle munn og lepper for halsen.
Vagina eller skjede er et rør fra livmoren til det ytre av kroppen hos pattedyr av hunnkjønn. Vaginaen mottar penis under samleie, fungerer som fødselskanal og leder blod og deler av endometriet ut av kroppen under menstruasjon.
Klitoris (gresk: «den lille bakken») er en del av kvinnens ytre kjønnsorganer og er en liten tapp like foran urinrøret mellom de små kjønnsleppene. Klitoris har stor tetthet av nerver og er svært følsom for berøring og vil ved stimulering kunne gi orgasme.

Lagre

Kommentarer

kommentarer