Rabarbrachutney er et smakfullt og godt tilbehør til grillmat, som for eksempel grillet kjøtt fra kylling eller kalkun. Noe som jeg synes er en vanvittig smaksoplevelse er å smøre det over ost man har på brød, knekkebrød, finnkrisp, rundstykker, det er bare å smake seg frem.

Rabarbrachutney
Rabarbrachutney med ingefær utgjør et fyrrig tilbehør! Foto: Pixabay

Rabarbrachutney oppskrift

Rabrabrachutney kan lages mild og frisk eller flammende het. Tilsett gjerne litt tørket chili om du vil ha den hotte varianten.

Rabarbrachutney
Rabarbrachutney passer perfekt til ost! Foto: Pixabay

Ingredienser:

  • 500 g rabarbrastilker
  • 2 stk rødløk
  • 1⁄2 dl eddik, 7 %
  • 1 dl vann
  • 1 dl rosiner
  • 4 dl sukker (kan også bruke sukrin, honning eller steviosa)
  • 1 ts malt ingefær
  • 1⁄2 ts malt nellik
  • Valgfritt: en klype tørket chili
rabarbrachutney
Foto: Linn W.

Slik gjør du

Skyll rabarbra og skrell eventuelt grove stilker. Skjær den i biter. Skrell løk og skjær den i skiver.

Bland rabarbra, løk, eddik, vann og rosiner i en gryte. Kok opp under lokk i ca. 10 minutter.

Rør inn sukker og krydder. Kok chutneyen uten lokk på middels varme til den tykner, ca. 30 minutter.

Hell chutneyen i Norgesglass og sett på lokk. Avkjøl og sett i kjøleskap. Skold glasset med kokt vann før du har i chutnyen, det hjelper på holdbarheten.

rabarbrachutney
Rabarbra er bra for deg, men unngå å spise bladene – de er giftige! Foto: Pixabay

Viktig å vite om rabarbra

Å spise stilken på rabarbaren er fint på alle måter.

Rabarbra kommer opprinnelig fra Sentral-Asia og kom til Europa på 1700-tallet. I Norge dyrkes rabarbra i hager, i veksthus og på friland. Rabarbra er egentlig en grønnsak, men blir brukt som en frukt. Dette fordi dens kjøttfulle og saftige stilker er ideell til kompotter, safting og sylting. Planten består av flere lange, kraftige og saftige stilker som vokser ut fra en rotstokk. Rabarbra har en syrlig smak som skyldes et høyt innhold av oksalsyre og eplesyre. Det finnes flere sorter rabarbra og de med røde stilker har lavere syreinnhold enn de grønne.

Foto: Pixabay

Bruksområde

Rabarbra bør renses før bruk. Kutt av topp og bunn og del opp i passe biter. Rabarbra kan spises naturell, men da gjerne med litt sukker. Den er frisk og syrlig i smak og passer godt til grøt, suppe og kompott. Brukes til saft, sylting og hjemmelaget vin, og er også god til fyll i kaker og pai. Rabarbra kan fryses. Kutt opp i ønskelige biter og frys ned.

Egenskaper

Rabarbra har lavt energi – og fettinnhold, samt et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen. (Kilde: Frukt.no)

Men pass deg for bladene!

Bladene inneholder særlig mye oksalsyre og må regnes som giftige. Etter at rabarbrablader ble anbefalt brukt som grønnsak i England under første verdenskrig, ble de spist i betydelige mengder, og det skal ha kommet inn rapporter om akutte forgiftninger, og til og med dødsfall.

 

Kommentarer

kommentarer